Gazon aanleggen

Zaaien

Er zijn verschillende gazongrasmengsels, met name voor siergazon en speelgazon. Kies het, voor uw tuin, geschikte mengsel. Graszaadmengsels zijn altijd samengesteld uit een mengsel van meerdere grassoorten. Als u te dun zaait, duurt het langer voor de grasmat bruikbaar is, maar zaait u te dik, dan moeten de zaailingen met elkaar concurreren voor licht en voeding. Grote gazons kun je machinaal inzaaien. Dat gebeurt zeer gelijkmatig. Uit de hand zaaien is prima voor kleinere stukken gras.

Graszoden

Wilt u direct resultaat hebben dan zijn graszoden de beste optie. Wanneer u de ondergrond goed vlak geharkt hebt, is het een kwestie van het uitrollen van de graszoden. Dit leg je in ‘halfsteensverband’ zodat de naden niet in elkaar overlopen. De zijkanten kunnen afknipt worden met een kantenknipper.

Kunstgras

Mocht u nu helemaal geen omkijken meer naar het gazon willen hebben dan is kunstgras een optie.
Dit is tegenwoordig te krijgen in een goede kwaliteit waardoor het weinig afwijkt van het echte gras.

Onderhoud van het gazon

Om het gazon er het gehele jaar fris en groen uit te laten zien, is onderhoud een must. Door de juiste bemesting en andere handelingen toe te passen kunt u het maximale resultaat uit uw gazon halen.
Hieronder ziet u een jaarrond schema voor het gazon onderhoud.

Tijdens natte, koude perioden komt er vaak mos in het gazon. Om dit tegen te gaan kunt u zeewierkalk strooien. Dit wordt direct opgenomen in de bodem. Ook verhoogt het de PH-waarde van de grond en hier is mos niet tegen bestand.
Dit is de beste tijd om het gazon te verticuteren. Met verticuteren wordt het meeste mos verwijderd en tevens wordt de bodem belucht. De graswortels krijgen op deze manier meer zuurstof waardoor de groei wordt bevorderd en andere onkruiden en mossen worden verdrongen. Tijdens het verticuteren kunnen kale plekken ontstaan. Deze moeten worden ingezaaid met graszaad en lichtelijk worden ingeharkt om het uitpikken door vogels te voorkomen. Tenslotte dient het gazon te worden bemest met voorjaarsbemesting.
Regelmatig maaien is een belangrijk aspect voor een mooi gazon. Door regelmatig te maaien houdt u het gazon kort waardoor onkruiden geen kans krijgen om zich te ontwikkelen waar gras dat wel doet. Let er wel op dat het mes van de grasmaaier altijd scherp is. Maaien met een stomp mes komt het maaibeeld niet ten goede. Wij adviseren om de grasmaaier jaarlijks door een specialist te laten nakijken en de messen te laten slijpen. Strooi in de zomerperiode bemesting die voor honderd dagen werking heeft. Sproeien is in de drogere maanden van essentieel belang. Droogte veroorzaakt dor en geel gras. Sproei altijd ’s ochtends of ’s avonds en niet overdag. Dit voorkomt verdamping van water en het verbranden van het gazon. Er zijn tegenwoordig diverse sproei-installaties mogelijk zodat u hier bijna geen omkijken meer naar heeft.
Om het gazon goed de winter in te laten gaan, dient het voor de laatste keer van het jaar bemest te worden met najaars bemesting. Hierin zitten voedingstoffen die het gazon klaarmaakt voor de winter. Ook vindt meestal in deze maand de laatste maaibeurt plaats. Wij adviseren om het gras iets hoger dan gebruikelijk te maaien. Dit voorkomt mosvorming en het gras is beter bestand tegen de winterkou.
Tijdens de wintermaanden behoeft het gazon geen onderhoud. Let er wel op dat u tijdens sneeuw en vorst het gazon niet betreed. Hierdoor kunnen grassprieten afknappen.

 

Veel voorkomende problemen in het gazon

  • Onkruidbestrijdingsmiddelen werken het beste wanneer het onkruid aan het groeien is. Dit is meestal tussen maart en september, omdat het onkruid dan groot genoeg is om het bestrijdingsmiddel op te nemen.
  • Gebruik de onkruidbestrijdingsmiddelen wanneer er weinig wind is. Dit voorkomt dat het bestrijdingsmiddel op de planten waait die moeten blijven staan
  • Huisdieren als konijnen en cavia’s kunnen beter niet op het behandelde gazon komen totdat al het onkruid is verdwenen. Onkruidbestrijdingsmiddelen kunnen de verdeling van suikers in de planten veranderen. Hierdoor worden de planten oneetbaar voor deze dieren.
Engerlingen zijn de larven van bladsprietige kevers zoals meikevers, rozekevers en junikevers. Engerlingen leven ondergronds en vreten daar de wortels van het gras en vaak ook van een aantal andere planten en bomen. Wij bezitten een middel dat engerlingen, emelten en andere bodeminsecten verdrijft op een ecologische en bijzonder krachtige manier. Dit product heeft een complexe samenstelling met uitsluitend natuurlijke grondstoffen. Het middel verhoogt de planteigen weerstand van het gazon tegen de nadelige gevolgen van bodeminsecten. Door sterke stimulatie van de grasplant, onder meer door toegevoegde voedingselementen, gaat het gazon een krachtig nieuw wortelstelsel ontwikkelen. 3 à 4 weken na de behandeling groeit het gazon opnieuw keurig dicht.
 

Kunt u wel wat hulp gebruiken?

Kunt u wel wat hulp gebruiken voor het onderhoud van uw gazon? Neem dan contact met ons op!