Aanleg

Een tuin ontstaat niet zomaar. Na uitvoerig overleg legt Bergsma Hoveniers u een aantal schetsen voor, de vertaling van uw wensen en ideeën. Geraffineerde ontwerpen vol verrassingen en met oog voor de details. Samen met u komen we dan tot een definitief ontwerp, waarbij vele opties mogelijk zijn. Van zelfsturende sproei-installaties tot ingenieuze sfeerverlichting en van riante zwembaden tot complete buitenverblijven.

Daarna volgt het plan van aanpak met de uitgestippelde werkzaamheden en een tijdspad. Door het flexibele karakter van Bergsma Hoveniers kunnen op elk gewenst moment wijzigingen aangebracht worden.

Bij Bergsma Hoveniers kunt u een keuze maken uit de volgende pakketten:

OPTIE 1: Complete aanleg gerealiseerd door de hoveniers van Bergsma.
OPTIE 2: Help mee pakket. Wilt u zelf helpen omdat u het leuk vindt of om kosten te besparen? Dan is dat mogelijk bij ons. Na goed overleg wordt bepaald welke werkzaamheden u zelf uit kunt voeren en wat wij voor u doen.
OPTIE 3: Als u zelf de regie in handen wilt en kunt houden, dan kunt u gebruik maken van een van de vakkrachten van Bergsma Hoveniers. Onze vakkrachten staan voor u klaar om u te helpen bij allerhande werkzaamheden.
OPTIE 4: Een werkplan op maat.

In bijna iedere tuin komt beplanting voor. Dit zorgt voor leven in de tuin. Het is van groot belang dat de planten die er in komen te staan goed op elkaar afgestemd zijn. De bloeitijd, kleur en hoogte van de plant zijn belangrijke aspecten die moeten worden meegenomen in een beplantingsplan. Zo kun je een tuin creëren waar je het hele jaar van kunt genieten.
Hier een aantal tips voor het beplanten van uw border:

 • Zet niet één plant van elk soort in uw tuin, maar gebruik meerdere vaste planten van één soort. Bijvoorbeeld drie, vijf of zeven stuks. (gebruik altijd een oneven aantal) Let op bloeitijd, bloem- kleur, hoogte, bladvorm en bladkleur. Afwisseling is belangrijk.
 • Over het algemeen staan lage planten op de voorgrond. Naar achteren toe wordt de beplanting steeds hoger. Zo krijg je een mooie opbouw in de border.
 • Om te voorkomen dat je in de winter een kale tuin hebt zijn wintergroene planten zeer belangrijk.
 • Houdt ook rekening met de zon. Er zijn planten die beter tegen de zon/schaduw kunnen dan andere.

Wat een zeer belangrijk punt is dat men de wortels goed losmaakt. Vaak als de plant langer in een potje zit groeien de wortels in elkaar. Door deze los te maken voor het inplanten groeien de wortels beter de bodem in en is de overlevingskans van de plant vele malen groter. Ook het toevoegen van nieuwe aarde is enorm van belang. Denk aan het gebruik van turf bij planten die hierom vragen. Twee hele belangrijke aandachtspunten in de tuin zijn de afwatering en de kwaliteit van de grond. Als de afwatering niet goed is blijft het water staan en gaat de plant ten onder aan de grote hoeveelheid water. Een drainagebuis aanleggen is hier een goede oplossing voor. De kwaliteit van de grond zegt iets over de toekomst van de plant. Voorbeeld: Is de tuin volgroeid met bomen, coniferen of struiken dan kunt u er rustig vanuit gaan dat de bodem uitgestorven is en dat er weinig tot geen voedingswaarde meer in de bodem zit. Door de jaren heen hebben de wortels de kans gehad om voluit te kunnen groeien en zit de bodem compleet vol met haarwortels, naalden en rest producten. Om dit weer op peil te krijgen is het belangrijk om de bodem voldoende nieuwe voeding mee te geven voor de toekomst. Hier kunnen we u een op maat gemaakt advies voor geven.

Ook voor Hout en Natuurlijke elementen bent u bij ons op het juiste adres.

Wij leveren en plaatsen o.a. het volgende:

 • Landhekken
 • Toegangspoorten
 • Landgoedpoorten
 • Buitenmeubilair
 • Boombanken
 • Planten- en Boombakken
 • Omheiningen
 • Kastanje Hekwerken
 • Afrasteringspalen
 • Gezaagd hout
 • Eiken Bijgebouwen
 • En nog veel meer

Met deze middelen kunt u uw Tuin, Park, Landgoed, Weiland en Bos perfect verfraaien en aankleden.

Bouwkundige elementen zijn vaak beeldbepalend voor uw tuin. U kunt hierbij denken aan verhoogde borders, trappen, pergola’s, keerwanden of speeltoestellen.

Vaak proberen wij gebruik te maken van duurzame en gebruikte materialen. Dit zorgt voor een tijdloze uitstraling
Deze elementen worden op maat en naar uw eigen wens door ons gemaakt. Hierdoor kunnen wij optimaal aan uw wensen voldoen.

Met de juiste tuinverlichting kunt u de tuin een extra uitstraling geven. Bovendien is buitenverlichting ook erg praktisch in het donker en door het gebruik hiervan wordt ook de veiligheid rondom uw woning vergroot.

 

Er zijn verschillende manier om een gazon aan te leggen. Wilt u direct resultaat hebben dan zijn graszoden de beste optie. Grote gazons kun je machinaal inzaaien. Dat gebeurt zeer gelijkmatig. Uit de hand zaaien is prima voor kleinere stukken gras. Mocht u nu helemaal geen omkijken meer naar het gazon willen hebben dan is kunstgras een optie.

Lees meer over het aanleggen en onderhouden van een gazon

Elke tuin heeft water nodig. Handmatig sproeien vergt vaak veel handelingen en tijd. Wij bieden voor elke tuin een passend beregeningssysteem. Hiermee kunt u uw tuin of park laten beregenen in slechts een ‘handomdraai’. De leidingen worden direct tijdens het grondwerk in de bodem gelegd en de sproeiers worden op de juiste plek geplaatst. Bij kleinere tuinen wordt vaak gebruik gemaakt van de buitenkraan. Bij grotere tuinen, die meer watercapaciteit vragen, wordt water d.m.v. een pomp uit de grond gehaald. De sproeiers komen automatisch door de waterdruk omhoog en als de kraan wordt dichtgedraait zakken deze ook weer.

In een van de ambachtelijke buitenverblijven van Bergsma Hoveniers kunt u ‘s avonds lekker lang buiten barbecueën of een fijn gesprek voeren zonder dat het te snel afkoelt. Alle verblijven zijn exact op maat te maken zodat deze altijd in de omgeving passen. Bij het ontwerpen en realiseren van buitenverblijven gaan wij stap voor stap te werk. Allereerst kijken wij wat er bij uw woning en leefomgeving past. Nadat wij onze checklist hebben doorlopen en alle mogelijke plannen en ontwerpschetsen naast elkaar hebben gelegd zal er een definitief ontwerp naar voren komen.

Pas als u tevreden bent gaan wij over tot het realiseren van uw droomverblijf. Naast het bouwen van het buitenverblijf kunnen wij ook de gehele inrichting daarvan verzorgen. Producten in de stijl van uw woning of juist heel iets anders, uw wens staat centraal.