Hoe herken je een tekenbeet?

Een tekenbeet is meestal moeilijk om te voelen, aangezien er natuurlijke pijnstillers en antistollingsmiddelen zitten in het speeksel van de teek. Een tekenbeet kun je vaak herkennen aan een vreemd ‘bultje’ op de huid, dit is de teek die zijn kopje door de huid heeft geduwd. Het lijfje zie je als een volgezogen zakje uit de huid steken.

Een tekenbeet kan overal op het lichaam voorkomen, maar je vindt ze met name op beschutte plekjes. Denk dan bijvoorbeeld aan de haargrens, in de oksels, liezen en knieholtes of achter de oren. Wanneer je een tekenbeet hebt ontdekt, check dan vooral extra goed de rest van het lichaam. Want wanneer je een tekenbeet hebt gevonden, ontdek je er vaak meerdere.

Hoe verwijder je een teek?

Heb jij een tekenbeet? Dan willen we je adviseren om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe langer de teek in uw huid zit, des te groter de kans is dat deze ziekteverwekkers gaat overdragen. Om de teek te verwijderen, kun je het beste een (puntig) pincet gebruiken. Pak de teek met het pincet zo dicht mogelijk op de huid en trek de teek er rustig uit. Blijft er een stukje van de kop achter? Geen probleem, dat gaat er vanzelf weer uit. Ontsmet daarna het wondje met wat jodium.

Houd altijd goed in de gaten waar u gebeten bent en check de komende weken regelmatig de huid op verkleuringen. Ook is het handig om de datum van de tekenbeet op te schrijven, dit kan belangrijke informatie zijn voor uw huisarts wanneer er op een later tijdstip alsnog een infectie optreedt.

Meer informatie over tekenbeten kun je vinden op de website van het RIVM.

 

Wespen- en bijtensteken

Wespen en bijen zijn nuttige insecten, zeker voor uw tuin. Maar veel mensen vinden het vervelend als ze rondvliegen en ze kunnen natuurlijk ook steken. Wij delen een aantal tips om de wespen en bijen uit uw buurt te houden:

  • Wespen en bijen houden niet van heftige geuren en rook. Door wierook aan te steken, blijven de wespen en bijen op een ruime afstand.
  • Ook ammoniak is een geur die wespen en bijen niet leuk vinden. Zet aan de rand van uw terras een bakje water met een scheutje ammoniak neer en u hebt geen last meer van de wespen en bijen.

Toch gestoken door een wesp of bij?

Ben je toch gestoken door een wesp of bij? Check dan altijd eerst of de angel er nog in zit, bijen laten deze achter – maar wespen niet. Als de angel nog in de huid zit, let er dan op dat je deze niet vast pakt, ook niet met een pincet! Door de knijpende beweging zorg je er juist voor dat er nog meer gif in de huid komt. In plaats daarvan kun je de angel verwijderen door met je nagel langs de huid te schrapen. Koel de plek om sneller van de pijn af te komen en ontsmet de plek goed.