Populaire tuinstijlen

Er zijn talloze namen bedacht voor verschillende tuinstijlen. De meest gebruikte en populaire hebben wij voor u op een rijtje gezet.

De moderne tuin laat zich omschrijven als een strakke onderhoudsvriendelijke tuin waarin het terras een belangrijke plaats inneemt. Strakke bestrating en duidelijke borderranden zorgen voor een moderne uitstraling. Een strakke vijver neemt vaak een prominente plaats in en is een echte blikvanger.

Een cottage tuin is een echte bloementuin. Dit is ook het voornaamste waar deze tuinen op zijn gericht. In de gehele tuin zal geen plekje te vinden zijn waar niks groeit of bloeit. De bloemenzee die je vooral in het voorjaar en de zomer aantreft, is erg kenmerkend. Slingerende paden van oudbakken waaltjes of staptegels leiden je rond door de tuin waar ook een kleine moestuin niet misstaat. Het karaktervolle van de tuin wordt vaak extra benadrukt door oude potten met buxusbollen en roestig tuingereedschap. Allerlei rozensoorten mogen niet ontbreken en vingerhoedskruid dat vaak als onkruid wordt gezien, is hier een blikvanger tijdens haar bloeiperiode.
Bij een landschappelijke tuin is de overgang van tuin naar het omringende landschap zeer belangrijk. Rust, ruimte en natuurlijke kleuren zijn belangrijke begrippen als het gaat om een landschapstuin. Over de gehele tuin moeten zichtlijnen gecreëerd worden, zodat je de omliggende natuur goed kunt waarnemen.
Een traditionele tuin in Japanse stijl is gericht op een paar belangrijke elementen. Water neemt een belangrijke plaats in, en tegenwoordig is dit meestal in de vorm van een koi-vijver. De vijver die omgeven is met grote rotsen en keien, wordt vaak doorkruist door een bruggetje dat via een pad leidt naar een houten theehuis. Ook de aanwezigheid van veel groenblijvende planten is erg kenmerkend. Deze planten dienen sterk gesnoeid te worden om krachtige vormen aan te brengen. Bamboe mag hier zeker niet ontbreken en ook de Ginkgo en Rhododendron zorgen voor de juiste sfeer. Over de hele wereld zijn tuinen, maar ook hele stads-parken in deze stijl ingericht.
Een groot kenmerk van tuinen in deze stijl is het gebruik van symmetrie. In de Franse / klassieke tuinen zijn vele soorten heggen te vinden, met name van buxus. De tuinen vergen veel onderhoud om de strakke lijnen te behouden. Belangrijk is om de omgeving niet uit het oog te verliezen.
Een tuin die veel weg heeft van een park, dat is een omschrijving voor de Engelse tuin. In deze tuinen moet de tuin vooral een natuurlijke uitstraling hebben. Het gazon is hierin een onmisbare schakel en heeft een voorname rol in de tuin. Het gazon wordt voor de natuurlijke uitstraling omgeven door grote groepen bomen en struiken. Net als in de Engelse natuur vinden we in deze tuinen ook vaak waterpartijen.

 

Tuintrends uit het verleden

Door de jaren heen zijn er veel verschillende tuintrends langs gekomen. Waar jaren geleden grindtegels een hot item waren zijn nu verhoogde borders helemaal in. Hier onder laten we de verschillende tuintrends zien die de afgelopen jaren allemaal voorbij zijn gekomen.

Begin jaren ‘80 waren terrassen met grindtegels en kleine gazonnetjes enorm populair. Wat toen in opkomst was waren de heidetuinen. Met een heidetuin is de gehele bodem bedekt en het vergt weinig onderhoud. Deze bestond voornamelijk uit dwergconifeertjes en verschillende soorten Ericaceae’s. Hier tussendoor lagen vaak kleine paadjes van gravel of boomschors. Ook een kleine vijver met een aantal siergrassen daar omheen kwam regelmatig voor.
In de jaren ‘90 werden de haagconiferen gerooid en kwamen er schuttingen van hout. De bestrating die veel aangelegd werd waren koppelstones, met de name de kleur rood/geel genuanceerd was erg populair. Ook natuursteen producten kwamen in. Vlonderterrassen van hardhout kwamen steeds vaker in de tuinen voor i.p.v. gazon. Via beurzen en tv programma’s werd de tuin steeds populairder.
Deze periode kwamen de tegels steeds meer in. Vooral de kleur grijs werd veel gebruikt. Ook bleven de natuursteen producten populair. De nieuwbouw tuinen die aangelegd werden, werden steeds kleiner en er werd een stuk minder beplanting toegepast. De tuin wordt niet alleen gezien om in te werken maar ook om in te zitten en te genieten.
De betontegel wordt veel toegepast in samenwerking met de stapelblokken van beton. Deze worden veelal gebruikt voor verhoogde borders. Ook kunstgras wordt steeds meer gebruikt. Het huidige kunstgras is amper te onderscheiden van een gewoon gazon. Groenten, kruiden en fruit vinden mensen interessant om in de tuin te hebben. Het begrip duurzaamheid staat hoog in het vaandel.